10 Mart 2016 Perşembe

Emzirme

Artık toplu gelen soruları bloga eklemeyi düşünüyorum hem uzunca yazabilecek hem instagramda sonunu bile okumaya üşenen "süper anne tavsiyeleri" nden kurtulmuş olacağım 🙈 burada okumaya hevesli paylaşmayı bilen anneler olarak buluşuruz ☺️ Bugün ki yazım emzirme olsun çünkü en sık aldığım soru beslenme adına 🙏🏻
Toprak 3.530 gram 51cm doğdu, doğumdan önceki son ultrasonumuzda doktorumuzda 3.500 gördü ama karnıma bakıp imkansız 3200 civarı doğar dedi yani ultrason yanılmadı doğru sonuç verdi boyuda doğru bildi içkarnım sağ olsun 😁
İlk 24 saat tam olarak sütüm gelmedi sezeryan yaptığım için olabilir. Hastanede kaldığımız süre içinde 4-5 kez mama takviyesi yapıldı ve içim gitti çünkü o kadar kötü yorum duymuştum ve gelen ziyaretçilerdende duyuyordum biberona alışacak ve emmeyecek ❗Bu yüzden çok direndim ama Sarılık olmaması adına tabii ki mama verdirdim. (1. Ayı bitirdik hiç sarılık olmadı çok şükür) her mamadan önce emzirdim emmeyi ilk doğduğu andan beri çok seviyor ilk gün bile 1 saate yakın emiyordu. Eşim çok büyük destek oldu yaptığı en güzel şey sağma makinesini almak oldu yanındada aldığı süt arttırıcı içecekler ( promalt, milkplus ve çeşitli çaylar). Hastaneden çıkarken kilosu 3300 e düştü tam 200 gram kaybetmişti. Bebeklerin ilk 10 gün doğdukları kiloyu koruması beklenirmiş her bebek doğunca şişliği gider ve kilo kaybeder. Eve geldiğimiz gün inanılmaz bir şekilde sırtıma ve gögüsüme ağrı girdi "sütüm geliyooo" diye bağırdım 🙈🙊 Eve geldiğimiz gün sadece bir kez mama verebildik ondan sonra sadece anne sütü ile beslenir oldu (çok şükür) 200 gram kaybettiği için ya az gelirse sütüm diye arada sağıyordum kaç cc geliyor diye bakıyordum. 1. Hafta kontrolümüzde 3500 olmuştu 🙏🏻 Ondan sonra sağmayı bıraktım hiç kontrol etmedim demek ki yetiyordu. 2. Hafta kontrolde büyük bir sevinç yaşadım çünkü 4kg olmuştu 😍 4. Hafta yani bir aylıkken 4800 gram 55cm oldu. Allaha şükür ki emme refleksi güçlü bir bebek Toprak memeden ayrılır ayrılmaz ellerini emmeye devam ediyor bu yüzden emzik verdim ve oda kabul etti çocuklara el parmak emme alışkanlığını bıraktırmak oldukça zordur emzik daha kolay. Doktorumuz emme aralarını 2 saatte bir max 3 saat olabilir diyor ve tabii istediği her an. Bazılarının doktoru gece 3 saatte bir diyormuş çok imreniyorum 🙈 bende azıcık uyurdum 😁 Gündüzleri hiç 2 saati beklemiyor açıktığı an uyanıyor genelde 1 saatte bir emiyor 🙄 geceleride ne olur ne olmaz hem eşim hem ben saatimizi 2 saat sonrasına kuruyoruz acıkır ağlar ve duymazsak diye ama genelde alarmlarımız çalmaya başladığında Toprak zaten memede oluyor 🍼 O hiç 2 saat bekler mi onda o göz yok 👶🏼 Bazen 40 dakikaya yakın memede kalıyor bazen ise 10 dakika sanırım yetiyor ki bırakıyor.
Gelelim sütüm artsın diye ne yaptığıma inanın hiçbir şey yapmıyorum denildiği gibi helva dereotu bulgur pilavı vs hiçbirini tüketmiyorum 🙊 Tek yaptığım bolca su tüketmek ve hala eşim ısrar ettiği için geceleride bir şey yiyemediğim için süt arttırıcı içeceklerden içiyorum bazen ( laf aramızda alıyorum bitirmiyosun diye kızdığı için içiyorum 😳)
 Su + mutluluk = SÜT bence sütün denklemi bu ve kötü yorumlara kulak tıkamak 🙉

Emzirdiğim için tüm eğitimlerimi erteledim süpervizyonlarımı dondurdum 3 saat dahi bırakıp gitmek istemiyorum 🙆🏼 O mucizevi bir an gözlerime baktığı elleriyle sıkıca beni tuttuğu ve o süte kavuşmanın heyecanıyla hızlı nefes alışverişleri 💕 (bebeğinizi mamayla besliyor dahi olsanız yine aynı hisler ve mucize).

Ve son olarak emzirmek fazladan yemeği gerektirmiyor ve anneye kilo aldırmıyor tam tersine doğum kilolarını vermeye yardımcı oluyor ☺️

Aklıma gelmeyenler olduysa seve seve cevaplarım. Umarım açıklayıcı olmuştur ☺️💕

12 yorum:

  1. Merhaba.Çok severek okudum.İlk bebegimde gogsum cok yara oldu cok zor emzirdim ama asla vazgecmedim 2 yaşına kadar emdi.1 hafta sinra 2.bebegimi kucağıma alacağım. Aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum.Göğüs yarası yasadinizmi yada ne gubi önlemler aldınız? ?Tsk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sorduğunuz iyi oldu bunuda ekleyecektim unuttum. Doğuma bir iki hafta kala lansinoh kullanmaya başladım doğumdan sonra biraz yara olur gibi oldu düzenli kullandım ve çok şükür yarasız atlattım 🙏🏻 ve doğru emzirme tekniklerini okudum

      Sil
  2. Merhaba.Çok severek okudum.İlk bebegimde gogsum cok yara oldu cok zor emzirdim ama asla vazgecmedim 2 yaşına kadar emdi.1 hafta sinra 2.bebegimi kucağıma alacağım. Aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum.Göğüs yarası yasadinizmi yada ne gubi önlemler aldınız? ?Tsk ederim.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim.Bir haftam kaldı hemen baslayim ;)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim.Bir haftam kaldı hemen baslayim ;)

    YanıtlaSil
  5. Severek okudum.teşekkürler😊 benim bebeğim 58 günlük çok şükür kilosu en son 1 aylıkken 4.600 dü 2.800 doğdu sadece 70 gram kaybetmişti o kadar sonra gelişimi harika oldu 40 ı çıktıktan sonra geceleri harika uyuyor bazen 5 bazen 7 saat kadar :) günduzleri durmuyor fazla ama yine iyi çok şükür şuan da gelişimi iyi olduğu için geceleri 2 saatte bir kalkmıyorum acıktığım zaman ortalığı ayağa kaldırıyor zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MaşAllah bebeginize hep boyle uyku duzeni olur inşAllah..gaz problemi yok anladim kadariyla gece uykusu cok iyi ozel bisey yapiyomusunuz gaz olmaması için..

      Sil
    2. MaşAllah bebeginize hep boyle uyku duzeni olur inşAllah..gaz problemi yok anladim kadariyla gece uykusu cok iyi ozel bisey yapiyomusunuz gaz olmaması için..

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba cok guzel bir yazi olmus hangi hastanede dogum yaptiniz ve doktorunuzdan biraz bilgi verebilir misinis

    YanıtlaSil
  8. Sutunuzu sagdıgınız zamanlarda kac cc cıkarıyordunuz?

    YanıtlaSil
  9. Konuyla ilgisi yok belki ablacım ama Dm den de yazdım görmedin yoğunsun tabi kiii Maşallah çok musmutlu güzel bi aileye sahipsiniz Allah mutluluğunuzu daim etsin sizi takip etmek en büyük zevkim Bir psikolog olarak size bi soru sormak istiyorum bende psikoloji okuyorum yüksek lisans yapmadan özel hastanelerde çalışma imkanımız mevcut mı acaba çok araştırdım olur dediler ama size de sormak istedim şimdiden teşekkürler :):):)

    YanıtlaSil